Höjdpunkter på vår resa till Madeira

Det är dags att summera vår resa till Madeira. En vecka går extremt fort. Det är mycket man vill hinna med, mycket man vill återse (vi har besökt Madeira två gånger tidigare). När vi tittar tillbaka på veckan har vi hunnit med mycket mer än vad vi trodde. Det beror framför allt på den frihet som bilen gav oss. Ett lokalt kontantkort med extra surf till mobilen hjälpte oss också att lättare söka information och snabbare hitta rätt.

Den absoluta höjdpunkten var blomsterparaden, Festa da Flor.  Att det var blomsterfestival på Madeira blev en positiv överraskning när vi började undersöka lite mer i detalj vad man kunde göra på plats den aktuella veckan.

Den andra givna höjdpunkten var besöket på Blandys Wine Lodge. Vi fick en mycket kunnig engelsktalande guide som också var lätt att förstå. Vi lärde mycket om familjen Blandy och hur de än idag, efter 200 år och sju generationer, är en inflytelserik familj på ön. Men, det viktigaste man tog med sig var kunskapen om Madeiravinets druvor, tillverkning och hur man identifierar de olika produkterna.

Nummer tre bland höjdpunkterna var besöket på frukt- och fiskmarknaden Mercado dos Lavradores. Det var tredje gången vi gjorde ett besök där och det är ett måste när man är i Funchal.

Vi åkte bil ca 50 mil och hann naturligtvis se många intressanta och trevliga småorter och byar. Den som är speciellt värd att nämna är Camara de Lobos där man kom den lokala befolkningen lite närmare. Ribeira Brava, Ponta do Sol och Ponta Delgada är också platser som man gärna kommer tillbaka till.

Utsikten från serpentinvägarna på bergsidorna är i en klass för sig. Den vackraste sträckningen vi körde på var vägen mellan Ponta Delgada och Santana, där man också på många ställen gjort det möjligt att stanna på små utsiktsplatser och avnjuta medhavd matsäck.

Hotell The Lince är också värt ett omnämnande. Utöver att vi fick ett av de trevligaste rummen på hotellet, var servicen i en klass för sig. Tillgången till gratis garageplats gjorde inte saken sämre. Det finns så många restauranger i Funchal så vi testade inte hotellets restaurang vare sig till lunch eller till middag – vi åt däremot en stadig frukost på hotellet varje dag och den höll bra klass.

Lunch och middag avnjöts på diverse olika restauranger. Il Basilico, La Pasta, Dragoeiro, samt Velhinho i Funchal är väl värda ett besök igen. Taberna de Sao Vicente stack ut bland restaurangerna utanför Funchal.

En vandring utmed någon av öns alla Levador är också ett måste. Vi gjorde bara en Levadavandring i Ribeiro Frio denna gång. Det hade kunnat vara flera. Högplatån Paul da Serra hade vi också tänkt besöka men en avstängd väg hindrade oss.

Det finns mycket mer att säga om veckan på Madeira men detta får räcka så länge.